Horecatrends in 2023 – 7x tips om bij te blijven in horecaland

Nieuwe horecazaken verschijnen met schrikbarende snelheid. En toch kan het niet tippen aan de snelheid waarmee de ontwikkelingen in horecaland gaan. Je hebt er een dagtaak aan om volledig op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen in de horeca voor 2023. Het zou natuurlijk zonde zijn om allemaal opnieuw het wiel uit te vinden, dus zetten we in deze blog netjes zeven tips op een rijtje om bij te blijven doen in de horeca in 2023.

1. Standaard voldoende vega(n) gerechten op de kaart

De vegetarische en veganistische trend is een tijdje geleden al ingezet, maar zal zich de komende tijd ook nog blijven ontwikkelen. Je komt er niet meer onderuit om meerdere vega(n) gerechten standaard op de kaart te hebben staan. En nee, een salade geitenkaas is niet meer voldoende. Serveer je ook dagmenu’s? Zorg dan dat je gasten altijd een vegetarische optie kunnen kiezen. Doe je dit goed? Dan behoud je niet alleen je gasten, maar kan het ook nog eens voor een boost geven voor je gastenkring als het verhaal gaat dat je bij jouw zaak goed en lekker vegetarisch kunt eten.

2. Fotogenieke gerechten serveren

Zorg er in 2023 voor dat je gerechten fotogeniek zijn. Daarvoor kun je een aantal dingen doen. Bijvoorbeeld grotere hoeveelheden saus in een apart bakje serveren, werken met kleurrijk servies, unieke opmaak van gerechten gebruiken. Zorg er op die manier voor dat mensen op het idee komen om een foto te maken en het de wereld in te slingeren. Het is de meest makkelijke vorm van marketing als jouw gasten voor jou reclame gaan maken omdat je gerechten er mooi uitzien. En het is nog een gratis vorm van marketing ook.

3. Een instagrammable hoekje inrichten

Deze tipt bouwt een beetje verder op de vorige (want we raken niet snel uitgepraat over gratis marketing). Kies een muur en maak daar (eventueel in overleg met een stylist) een unieke, kleurrijke muur van met reliëf en opdruk die bij jouw zaak past. Ideaal voor op de stories van (jonge) gasten. Vergeet er niet een bordje of kaartje aan te hangen met je eigen Instagramaccount en het verzoek om jullie te taggen wanneer je gasten iets posten.

 4. Thuiswerkplekken in je restaurant

Afhankelijk van je concept kun je gebruik maken van de nieuwe wens van de thuiswerker om in de horeca te werken. Jonge zzp’ers willen geen kantoor meer huren, maar ook niet de hele dag opgesloten zitten tussen hun eigen muren. Zorg voor een stabiele wifiverbinding, genoeg stopcontacten en een speciale (bij voorkeur lange) tafel achterin de zaak voor deze flexibele werkers en je zult zien dat er gebruik van gemaakt wordt. Eventueel in combinatie met de mogelijkheid om een paar uur onbeperkt koffie, thee en water te drinken voor een vaste prijs.

5. Laat je online omgeving en fysieke zaak samensmelten

Waarschijnlijk heb je al lang een online visitekaartje opgebouwd. Denk aan website, sociale media en misschien zelfs een database aan mailadressen voor emailmarketing. Lekker bezig! Zorg er echter wel voor dat dit overeenkomt met wat je gasten aantreffen in je zaak. Een review is snel geschreven (en nog sneller in 2023), dus het laatste wat je wil is dat de eerste indruk een teleurstelling is. Beter online een eerlijk beeld schetsen dan het dubbele aantal volgers maar een ontevreden gast wanneer hij daadwerkelijk bij je komt.

6. Beleving creëren in de horeca

Sommige horecazaken draaien volle zalen op basis van hun traditionele concept. De gast weet al jaren wat hij kan verwachten en dat voldoet. Veel nieuwe concepten zullen het moeten hebben van beleving. Waarbij gasten verrast willen worden en dus een bezoek willen brengen dat nog boven hun verwachtingen uitstijgt. Kies daarom voor menukaarten, inrichting, samenwerkingen en concepten die deze beleving in zich hebben. Heb je bijvoorbeeld wel eens overwogen om een rekeningplank te gebruiken voor het afrekenen?

7. Convenience producten

Tijd is geld en met de huidige personeelstekorten wordt dat mantra alleen nog maar meer werkelijkheid. Zorg ervoor dat je dingen die tijd kosten eventueel uitbesteed, maar kies daarvoor wel convenience producten van goede kwaliteit. Je wil tijd gaan besparen, maar er in smaak en kwaliteit natuurlijk niet op achteruit gaan. Investeer tijd in het maken van de juiste keuzes hierin. Dus dat betekent ook een hoop uitproberen, proeven, testen en weer aanpassen!

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs