6 tips voor een goed lopend terras in de zomer!

De zomer breekt aan! Dat betekent alle kussens weer naar buiten brengen, de parasols uit de krochten van de opslag halen en de koelingen extra aanvullen voor het warme weer. Kortom: je horecazaak moet weer zomer klaar gemaakt worden. En dan komen de vraagtekens: hoe zorg je er nou voor dat je alles uit de zomer haalt? Dat je terras ook aantrekkelijk is met heel warm weer? Dat je het beter doet dan je concurrenten? Dat gasten voor je terugkomen en goede reviews achterlaten? Dus eigenlijk: wat zijn de geheimen van een goed terras? We geven in deze blog zes tips voor een goed lopend terras en aan wie konden we nou beter aanvullend advies vragen dan aan de winnaar van ‘Het beste terras van Brabant 2022’? De Linde (gelegen in Reek) won afgelopen jaar deze mooie prijs en heeft wel het een en ander te zeggen over hoe je daar komt. We verwerken alle insider-aanbevelingen van mede-eigenaresse Simone natuurlijk in onderstaande tips!

1. Goed lopend terras? Zorg voor zon én schaduw!

Je kent het waarschijnlijk wel: dat ene groepje gasten zit het liefste weg te fikken in de volle zon met 40 graden aan een bak koffie, de andere wil het liefste met ijsklontjes in de nek onder de ventilator zitten op het plekje met de meeste schaduw. Ieder wat wils en stuk voor stuk groot gelijk. Belangrijk is dus om je terras goed te verdelen. Creëer voor iedereen een fijne plek en houd vervolgens iedere tien minuten in de gaten of de verdeling van de lege tafels nog goed is. Zijn er alleen tafels in de zon over? Draai dan de luifel wat verder uit. Andersom: klap dan een parasol in. Op de vraag aan Simone wat De Linde het beste terras van Brabant maakt antwoord ze dan ook onder andere dat ze door de luifel en alertheid de flexibiliteit hebben om de gast op elk moment van de dag te laten genieten in of uit de zon. En door de ligging op het zuiden is dat ook eigenlijk altijd mogelijk.

2. Overzicht en service

Vaak gaat het voornamelijk over service: snel naar nieuwe gasten, blijven lachen en in de gaten houden wat ze nodig hebben. Maar misschien is het soms nog wel belangrijker om te kijken naar omstandigheden die goede service mogelijk maken. Door het hebben van een overzichtelijk terras zien de werknemers van de Linde direct als er nieuwe gasten komen zitten. En door het feit dat ze alle tafels makkelijk kunnen overzien, zie je ook veel sneller of een gast iets of iemand nodig heeft zodat je in kunt spelen op de (latente) behoeftes.

Goed lopend terras

3. Een persoonlijk gezicht

De Linde is een zaak van een enthousiast, fris en jong ondernemersstel. Dat heeft een hele positieve weerslag op de gezelligheid in het team maar ook op de positiviteit onder de gasten. Ze krijgen een persoonlijke behandeling en zien het gezicht van de zaak. Dat betekent niet dat je noodzakelijk een ondernemersstel moet zijn om aan deze tip te kunnen voldoen. Wat ook persoonlijkheid aan je horecazaak geeft is een goede bedrijfsleider en een aantal vaste medewerkers op bepaalde dagen. Maar ook persoonlijke begroetingen, vertellen aan nieuwe medewerkers wat de vaste drankjes van vaste gasten zijn en een grapje maken aan tafel. Met de juiste training voor je medewerkers kom je dus een heel eind!

De persoonlijke tip van Simone: “Ervoor zorgen dat jouw zaak een weerspiegeling is van jou als ondernemer. Op deze manier blijf je dichtbij jezelf en kun je een zaak creëren waarin je je eigen behoefte in de omgeving kunt vervullen. We doen met heel veel plezier en enthousiasme ons werk en dragen dat uit naar onze club collega’s. Het onderlinge plezier en het enthousiasme wordt door veel gasten opgemerkt.”

 4. Zorg goed voor je medewerkers

Met warm weer en veel lopen is er ook veel dorst. Zet een grote kan ranja buiten waar je medewerkers lekker zelf drinken kunnen tappen zonder dat ze de barman of -vrouw in de weg lopen. Gevoelsmatig is er geen tijd om te eten, maar met honger is glimlachen echt een stuk moeilijker en daarmee is een goed lopend terras creëren ook moeilijker. Zorg bijvoorbeeld eind ochtend (voor de piek) voor tosti’s en eind middag (tijdens de keuken dip) voor een avondhap.

 5. Een goed lopend terras met efficiëntie

Er zijn tientallen randzaken die moeten kloppen, maar als de drankjes standaard een half uur duren en het eten koud geserveerd wordt dan zul je niet snel concluderen dat je een goedlopend terras hebt. De kern van het horeca-vak moet uiteraard kloppen. Hoe je daarvoor zorgt is voor iedere zaak anders. Loop je in wijken of met taken? Geef je iedereen een IPod of enkele personen? Welke personen zet je op welke taken? Waar zet je de sterkste kracht neer? Wanneer wordt er aangevuld? Je kunt overwegen om een keer extern advies te vragen van professionals die van wanten weten als het gaat over het stroomlijnen van een horecazaak. Een frisse kijk, slimme tips en handige hulpmiddelen kunnen je altijd verder helpen. Want uiteindelijk is iedere horecazaak uniek en is een persoonlijk advies dus ook het fijnste.

5. Altijd vernieuwen

Met een horecazaak zou je eigenlijk altijd bezig moeten zijn met vernieuwen want voor je het weer loop je weer achter. Ook Simone van De Linde zit nooit stil. “We zijn vooruitstrevend door trends op het gebied van drinks & food direct toe te passen. Het altijd vernieuwen en bezig zijn met het aanpassen en verbeteren van het concept wordt opgemerkt door de gast en wordt bijzonder gewaardeerd.” Zo blijf je redenen creëren waarom gasten terugkomen en ook tevreden blijven. Innoveren is vaak een punt dat lager op de prioriteitenlijst komt te staan, maar als je niet meegaat met de tijd heb je daar over een jaar last van. Bovendien is het ook nog eens een manier om fulltimers bij je te houden, want trainingsdagen op andere locaties over food, trends en ontwikkeling is best een leuke secundaire arbeidsvoorwaarde in de horeca.

Tot zover zes geheimen van een goed lopend terras! Meer weten? Neem contact met ons op!

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs