Social media in de horeca effectief inzetten: 8 gouden tips!

De horeca is natuurlijk een vak apart en zo is het bijhouden van de social media dat ook. Wat moet je wanneer posten? Hoe groeit je aantal volgers? En ga zo maar door. Laten we eerlijk zijn: een strategie voor social media is voor ieder bedrijf anders. Maar met deze acht gouden tips over het bijhouden van de social media van je horecazaak kom je in ieder geval een heel eind!

1. Haak in op actualiteiten

In de horeca gebeurt natuurlijk van alles. Nieuwe menukaarten, andere collega’s, unieke bereidingen, borrels en feesten, interessante cocktails en ga zo maar door. Kortom: actualiteiten genoeg. Waarschijnlijk is je horecazaak ook nog eens per jaar ‘jarig’, is er nog een ‘nationale dag van de burger’ om te vieren en kun je nog een keer inhaken op een evenement in jouw stad of dorp. Maak er gebruik van! Weinig volgers te wachten op vier keer in de week een bericht met de tekst ‘wanneer kom je langs om onze witte wijn te proberen?’. Ze willen het reilen en zeilen volgen, ze willen humor en een gezicht achter de zaak zien. Dus haak in op die actualiteiten om het persoonlijker te maken en daarmee effectiever.

2. Een eerste indruk is goud waard

Het is op je online profiel vaak niet meteen duidelijk wat je precies doet en wat je aanbiedt. Dus zorg ervoor dat het bezoekers zo min mogelijk tijd kost om daarachter te komen (want tijd is schaars op social media). Gebruik je logo als profielfoto en zet duidelijk in de bio van je Instagram waar je je op richt en wat je uniek maakt. Ben je een stapkroeg of een restaurant? Wat zijn je openingstijden? Zorg dat er mooie foto’s bovenaan je feed staan en pin ook (een tot drie) posts vast die jou het meest typeren als zaak zodat ze altijd bovenaan blijven staan op je pagina.

3. Focus niet te veel op hoeveelheid volgers

Natuurlijk is het leuk om veel volgers te hebben en daar mag je ook best aan werken, maar staar je er niet blind op. Door alleen maar content te delen die gericht is op het verzamelen van meer volgers, stoot je wellicht ook huidige kwalitatieve volgers af.

Cappuccino horeca

4. Gebruik je stories

Zowel op Facebook als op Instagram kun je gebruik maken van je stories. De laatste tijd steeds populairder, met name omdat je een klikbare link kunt toevoegen hierin. Dus heb je een tafeltje vrij vanwege een annulering voor de zaterdagavond? Zet het in je stories met een link naar je reserveringspagina. Ben je een evenement aan het organiseren? Zorg dat aanmelden ook via de stories mogelijk is. Houd je volgers op de hoogte van dagmenu’s en acties en laat ze stemmen over bepaalde gerechten op de eventuele nieuwe kaart. Kortom: creëer interactie tussen jou en je volgers door gebruik te maken van stories.

5. Zorg voor online zichtbaarheid in je horecazaak

In principe heeft bijna iedere horecazaak wel social media, maar als je het de gasten niet vertelt zullen ze niet snel op het idee komen om je op te zoeken. Zorg er dus voor dat de gasten in je zaak herinnerd worden aan het feit dat ze je online kunnen volgen. Dat kan bijvoorbeeld door een poster in de toiletten (met QR-code naar je Instagram-account) of door op de bierviltjes te drukken dat je jouw horecazaak kunt volgen op Instagram en Facebook. Ook bij de rekening kun je van de gelegenheid gebruik maken: met deze rekeningplanken met QR-code heb je mensen binnen no-time naar je online profielen of review-pagina’s geleid. Hiervan kun je bovendien gratis een proefpakketje aanvragen zodat je vrijblijvend kan bekijken wat je ervan vindt.

Social media tips

6. Social media in de horeca: interactie en nog meer interactie

Heeft er iemand gereageerd op je post? Superleuk, maar reageer vooral terug! Ja, ook bij een emoji als reactie, dan kun je mooi een emoji terug reageren. Meta (het bedrijf achter Instagram en Facebook) vindt het namelijk leuk om te zien dat er interactie is en zal daardoor jouw berichten meer boosten.

7. Trek de aandacht met de eerste zin

Heb je iets belangrijks te melden? Denk dan goed na over je eerste zin. Hij moet namelijk triggeren om op ‘lees meer’ te klikken en dat is moeilijker dan het lijkt want in rap tempo door je tijdlijn scrollen is wel een beetje de norm geworden. Hoe trek je de aandacht in je eerste zin? Door andere lettertypes te gebruiken, door hoofdletters en emoji’s te gebruiken, door de spanning erin te houden (‘groot nieuws…’ of ‘we zijn door het dolle heen want…’) en nog veel meer!

Social media horeca

8. Verwerk links naar social media in je website

Niet alleen in je horecazaak zelf kun je verwijzen naar je social media, maar ook op je website is dat een goed plan. Zet sowieso links naar je social media in de footer (onderste balk) van je pagina. En zet bijvoorbeeld op je reserveringspagina dat als je op de hoogte wil blijven van tafeltjes die vrijkomen dat je jouw horecazaak op social media kunt volgen. Zo kun je ook bij de menupagina een link zetten met de mededeling dat als ze graag de beelden van al deze lekkernijen willen zien, ze een kijkje kunnen nemen op je social media.

Kortom social media is voor horeca een vak apart, maar zeker eentje waar je beter in kan worden. Je hoeft niet alles te weten van social media, algoritmes en trends om een goede social media strategie voor de horeca te kunnen maken. Houd deze tips in je achterhoofd en maak er iets moois van! Benieuwd naar onze social media? Neem een kijkje en volg ons voor meer!

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs