Concrete tips voor een optimale restaurantbeleving voor de gast

Je gasten zullen vergeten wat je precies zei en vergeten wat je precies deed. Het gaat in de horeca uiteindelijk namelijk niet om concrete handelingen, maar om de algehele beleving. Hoe ervaarden je gasten de bediening? Hing er een warme en gezellige sfeer in het restaurant? Waar rook het naar? Hoe werd de rekening gepresenteerd? Was er een luisterend ook bij een eventuele klacht? Beleving maakt of breekt de ervaring van je gasten. Hoe creëer je dan die beleving? Het concept beleving kan soms abstract klinken, daarom zetten we in deze blog concrete tips op een rij om de restaurantbeleving van jouw gasten optimaal te maken!

1. Beleving begint online

Een groot deel van de restaurantbezoeken begint online. Potentiële gasten willen ergens een hapje eten en gaan op zoek naar een passende zaak. Ook wanneer ze een tip krijgen van bekenden, wordt de horecazaak vaak van tevoren opgezocht op internet. Je website en sociale media is dus vaak het eerste wat je potentiële gasten van je zien. Hier start de beleving dan ook. Zorg voor de juiste kleuren op je website, laat een paar belangrijke kernwaarden opvallen op je homepagina en pin drie foto’s vast bovenaan je Instagrampagina waarvan je vindt dat ze jouw horecazaak het beste karakteriseren. Zorg tot slot dat het gemakkelijk is om door te klikken naar de reserveringspagina.

2. Speel in op de zintuigen van je gast

Wanneer je beleving terugvoert naar de basis, gaat het erom welke prikkels er binnenkomen bij de zintuigen van je gasten. Daar kun je op inspelen. Zorg bijvoorbeeld voor het juiste sfeerlicht, speel rustige muziek wanneer je wil dat mensen langer blijven tafelen en zorg voor een amuse wanneer je het hongergevoel aan wil wakkeren. Ook de ogen willen wat. Om die reden is een open keuken heel erg leuk! Laat geïnteresseerde gasten ook zo nu en dan iets proeven of leg ze iets uit over gastronomie. Op een kleinere schaal: het laten zien van het etiket op de wijnfles werkt ook mee voor een nog betere beleving.

3. Bouw tafelbereidingen in je menukaart

Voortbouwend op de vorige tip: (gedeeltelijke) bereiding aan tafel is natuurlijk een belevingstip die inspeelt op bijna alle zintuigen. Online zijn er allerlei manieren te vinden om een deel van de bereiding van een gerecht aan tafel te doen. Het voert net te ver voor deze blog, maar laat het ons vooral weten als je hier meer van wil weten!

4. Presenteer de rekening juist

De rekening presenteren is bij veel horecazaken een pijnpunt. Soms wordt de bon opgesomd, soms wordt hij (licht verkreukeld en met natte vingers) op tafel gelegd en soms wordt er slechts een bedrag genoemd. De rekening is vaak de laatste ervaring die je gasten hebben van je zaak. Wanneer de beleving daarbij niet naar wens is, zullen je gasten dit onthouden. Zonde om hier een kans te laten liggen dus. De rekening op een juiste manier presenteren kan bijvoorbeeld met de rekeningplanken van Frisj Mints. Gasten kunnen hierbij zelf met een hamertje het pepermunt stukslaan en de rekening rustig bekijken. Het is een beleving aan tafel en geeft bovendien de tijd om over eventuele onduidelijkheden of ontevredenheden te praten. Een rekeningplank brengt daarmee rust, beleving en klasse in je restaurant.

5. Speel in op latente behoeftes

Latente behoeftes zijn de behoeftes van je gasten waarvan ze zelf niet wisten dat ze die hadden. Klinkt ingewikkeld dus we geven je wat voorbeelden. Wanneer een gast opstaat en zoekend om zich heen kijkt kun je vragen of ze het toilet misschien zoeken. Wanneer een gast een medicijnenstrip pakt, kun je een glaasje water op tafel zetten. Als er kinderen aan tafel zitten kun je vragen of ze misschien een kleurplaat (en potloden) willen. En ook het aanwezig hebben van leesbrillen is in dit opzicht een pré.

Resumé, waarom was beleving nou zo belangrijk? Een goede beleving zorgt voor meer tevredenheid, betere reviews, meer mond-tot-mondreclame en uiteindelijk ook tot meer omzet. En dát met enkele simpele tips. Dus wanneer starten jullie?

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs