Hoe krijg ik meer reviews voor mijn horecazaak? 8 tips!

Er wordt geschat dat zo’n driekwart van de bezoekers in de horeca eerst online reviews leest voor ze naar een horecazaak gaan. Dat betekent dat ongeveer driekwart van je gasten het eerste beeld en de eerste mening online vormt. De keuze om wel of niet een bezoekje te brengen aan jouw zaak kan dus in veel gevallen gemaakt worden op basis van de kwaliteit van de reviews en de hoeveelheid reviews. Heb je weinig reviews? “Dan zullen er wel weinig mensen komen.” Staat er dat het eten lang duurt? “Dan zal het personeel wel niet goed genoeg zijn.” Zeer belangrijk dus om goed na te denken over het verzamelen van reviews. Hoe zorg je ervoor dat je voldoende reviews krijgt en dat de reviews die je ontvangt ook goed zijn? We geven je acht tips om (goede) reviews te verzamelen voor je horecazaak.

1. Deel kaartjes uit aan tevreden gasten

Als je in de bediening staat, merk je snel genoeg of gasten tevreden zijn. Dat is natuurlijk leuk om te horen aan het einde van de avond, maar nog leuker is het als ze het ook online willen zetten. Laat kleine kaartjes drukken met een QR-code naar de reviewpagina op je website (of naar een Google of Trip Advisor-account) en geef deze aan gasten van wie je weet dat ze een leuke avond hebben gehad. Geef ook aan dat je het enorm zou waarderen als ze online iets achter zouden willen laten.

 2. Stel gerichte vragen

Heb je een eigen reviewpagina en wil je de kwaliteit van je reviews opkrikken? Zorg dan dat je gerichte vragen stelt. Wat was het lekkerste gerecht? Wat was het beste aan de service? Zo zorg je ervoor dat je gasten lekker positief blijven en dat je een review ontvangt met unieke punten.

3. Vraag bekenden om een review

Vraag één voor één je sociale kring om een leuke review te schrijven. Het hoeft maar één persoon per week te zijn die weer een fijn stukje over jouw zaak schrijft om te zorgen dat de positieve reviews blijven komen.

4. Beloon voor het schrijven van een review

Je kunt natuurlijk iets terugdoen voor het feit dat je gasten een review schrijven. Dat kan van alles zijn, korting bij je volgende bezoek, een gratis koffie op iedere gewenste maandagochtend of deel een groter cadeau uit en verloot dat onder alle reviews die in een bepaalde periode geschreven zijn. Zo heb je ook meteen weer een ludieke actie om op je social media te delen.

 5. Maak de drempel laag om een review achter te laten

Gasten die een positieve review achterlaten, doen dat voor jou. De moeite die ze daarvoor moeten doen, speelt een grote rol in het wel of niet afmaken van een review. Zorg dat het makkelijk is om jouw horecazaak te reviewen. Bijvoorbeeld door een QR-code (want een website overtypen is  vaak te veel moeite). Op de rekeningplanken van Frisj kun je een unieke QR-code laten graveren zodat iedere gast binnen enkele seconde een review achter kan laten. Ideaal en het kost jou of je collega’s geen enkele moeite!

Horeca trends

6. Koppel een mail aan je reserveringssysteem

Om meer reviews voor je horecazaak te verzamelen kun je ook een automatisch mailtje aan je reserveringssysteem koppelen. Zo kun je een kort mailtje sturen dat je gasten een dag na het bezoek ontvangen met de vraag hoe ze het ervaren hebben en een link naar je review-pagina. Ook hier kun je weer gerichte vragen stellen om te zorgen dat de review positief ingestoken wordt.

7. Vraag ook online naar reviews

Je kunt natuurlijk in je horecazaak vragen of je gasten een review achterlaten, maar dat kan ook online. Zeker als je een hechte kring hebt opgebouwd op social media. Leg uit waarom je graag wat nieuwe reviews zou willen en vraag of mensen die ooit bij jou geweest zijn misschien een review voor je achter willen laten.

8. Check je bedrijfsprofiel op Google

Als toekomstige gasten op Google reviews gaan lezen komen ze zonder twijfel op je bedrijfsprofiel terecht. Zorg dus dat daar recente foto’s staan, dat de openingstijden kloppen en dat er zo nu en dan een keer een Google post geplaatst wordt met actuele informatie. Ook de link naar je menukaart moet kloppen en natuurlijk alle overige informatie. In combinatie met de reviews besluiten je online bezoekers namelijk of ze daadwerkelijk een tafeltje gaan reserveren of niet.

De beste reviews krijg je natuurlijk vooral door de perfecte ervaring te creëren in je restaurant zelf en te zorgen dat je gasten meer dan tevreden de deur uitstappen. Bovenstaande tips helpen je echter toch nog een beetje op weg als je last hebt van reviews uit het verleden of als je bijvoorbeeld een nieuwe horecazaak hebt en je nog te weinig reviews hebt om een goede gemiddelde beoordeling uit te halen. Heb je nog aanvullende tips? Laat het ons weten!

 Reviews

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs