Er is een hoop commotie over de nieuwe strategie van een aantal horecazaken om zich te wapenen tegen no shows in een restaurant. Ieder jaar zien veel horecaondernemers de hoeveelheid no shows stijgen, met andere woorden: mensen die reserveren maar zonder af te bellen niet op komen dagen. Sinds kort wordt er daarom in steeds meer horecazaken een aanbetaling vereist bij het reserveren. Het belangrijkste argument van de horecaondernemers: het kost handen vol geld om tafels vrij te houden voor reserveringen die niet op komen dagen. Het grootste kritiekpunt van gasten: het voelt als een gebrek aan vertrouwen en niet zo gastvriendelijk.
Waarom zijn er zoveel no shows in de horeca?
Velen schrijven de stijgende no shows toe aan het de online reserveringsplatforms. Wanneer je iemand aan de telefoon hebt gehad voelt het persoonlijker dan dat je in anonimiteit alleen ergens je mailadres ergens achterlaat voor een reservering. Na een belletje zijn mensen dan ook eerder geneigd om ook weer af te bellen als het niet uitkomt. Er zijn ook horecazaken waar je niet kunt bellen voor een reservering. Veel gasten hebben minder motivatie om op een website te gaan zoeken hoe ze af moeten zeggen, dan wanneer ze gewoon even een belletje kunnen plegen.
De voordelen van aanbetalen in een restaurant
Het allerbelangrijkste voordeel is natuurlijk dat de hoeveelheid no shows bijna altijd omlaag gaat (al dan niet verdwijnt). Daarnaast hebben je gasten een deel al vooraf betaald waardoor ze op de dag zelf het idee hebben minder geld kwijt te zijn wanneer ze de rekening op tafel krijgen. En dus met een positiever gevoel naar huis gaan.
De nadelen van aanbetalen in een restaurant
Het voelt voor sommige gasten niet gastvrij en als een gebrek aan vertrouwen. Echter gaan ook steeds meer mensen de strekking van een aanbetaling wel begrijpen. Veel andere producten en uitjes betaal je immers ook vooraf. Een saunareservering kan al jaren bijna nergens meer zonder meteen te betalen. Een online bioscoopkaartje idem dito. En mocht je bijvoorbeeld ziek zijn, dan is de kans zelfs aanwezig dat je annuleringsverzekering de aanbetalingskosten nog zou dekken. Een ander nadeel is dat sommige mensen ook af zullen haken die in eerste instantie wel van plan waren om bij je te komen eten. Het kan dan ook helpen om niet op alle dagen een aanbetalingsplicht in te voeren, maar bijvoorbeeld alleen op vrijdag en zaterdag. Zo hou je ook voor gasten die niet vooraf willen betalen de drempel laag.
De resultaten van aanbetalen voor no shows
Van de restaurants die tot zover werken met aanbetalingen zijn de resultaten over het algemeen positief. De no shows dalen sterk. Dat je een aanbetaling doet betekent niet altijd dat je helemaal niet meer kunt annuleren. Door met die voorwaarden te spelen kun je als horecazaak de aanbetaling nog een stuk gastvriendelijker maken. Geef bijvoorbeeld aan dat mensen tot een bepaald aantal uur van tevoren de reservering nog gewoon mogen verplaatsen (als ze het maar op tijd laten weten) en misschien zelfs af mogen zeggen en restitutie van de aanbetaling krijgen (als ze het maar op tijd laten weten). Op die manier kun je namelijk gewoon nog last minute reserveringen aannemen of inloop ontvangen, maar ‘nee’ verkopen terwijl achteraf blijkt dat je een plekje had is dan verleden tijd.
Natuurlijk is iedere zaak uniek en is het dus ook voor iedereen anders of het werkt of juist niet. Zit je zelden echt helemaal vol gereserveerd dan zal het minder effect hebben dan wanneer je tientallen keren per week ‘nee’ moet verkopen aan mensen die willen komen eten. Een alternatief? Stuur je reserveringen drie dagen van tevoren een mail met een herinnering en een duidelijke instructie of link over hoe ze zich af moeten melden als het niet uitkomt. Bij veel reserveringsprogramma’s kun je deze mails ook automatisch laten verzenden.
Benieuwd naar meer relevante artikelen voor jouw horecazaak? Lees hier verder!