De economie heeft – sinds zijn bestaan – altijd al geschommeld. Het hoort er nou eenmaal een beetje bij. Sommige jaren is the sky is the limit en andere jaren spreken we van een economische dip. Die recessies hebben een paar dingen met elkaar gemeen. De economie krimpt en men heeft geen idee wat ze te wachten staat. Er wordt meer gespaard en minder geld uitgegeven. Prijzen dalen door stijgende concurrentie en je kunt dus ook minder voor je producten gaan vragen dan je misschien zou willen. Kortom: men maakt minder tripjes naar de horeca, geniet van minder koffie met gebak buiten de deur en gaat minder uit eten. Want: ‘wat als we dat geld straks ergens anders voor nodig hebben?’ Er zijn echter nog voldoende mensen die alsnog de kortste route naar jouw restaurant weten te vinden, mits je de juiste aanpassingen doet op basis van de maatschappelijke situatie. Deze tips & tricks helpen je om je zaak zo in te richten dat je ook tijdens een recessie voldoende gasten trekt!
1. Betaalbare daghappen
Weinig mensen die gewend zijn zo nu en dan in de horeca te vertoeven worden blij van zeven dagen zelf koken. Met een betaalbare daghap trek je ze toch naar jouw zaak toe. Bovendien kan deze actie op een ander gebied juist weer meer omzet binnenhalen. Hanteer je de daghap-actie bijvoorbeeld tot 19:00u, dan zal je inloop hoger zijn omdat je restaurant er gevulder uitziet. Na 19:00u mis je geen omzet meer door de goedkopere daghap en heb je alsnog meer mensen binnen zitten dan wanneer je de actie niet gedaan had.
2. Verdiep je in inkoopcollectieven
Wanneer je gebruik maakt van inkoopcollectieven, kun je kortingen krijgen op je inkoop. Recessie proof een restaurant draaien betekent niet alleen je omzet zo hoog mogelijk krijgen, maar ook je kosten zo laag mogelijk. Door in grote getalen in te kopen (bijvoorbeeld door samen te werken met andere horecazaken bij jou in de buurt) kun je van kortingen genieten. Je verdeelt dan bijvoorbeeld zelf de pallet met bestelde spullen en geniet allemaal mee van de korting op de massa.
3. Organiseer thema-avonden
Zomaar even een hapje eten buiten de deur staat bij minder mensen op hun wensenlijst wanneer het recessie is. Een avond die voor hun gevoel volledig verzorgd is, trekt echter sneller mensen aan. Organiseer bijvoorbeeld een laagdrempelige pubquiz met borrelhapjes en drankjes voor een vaste prijs. Of zorg dat je tijdens evenementen als het WK of een kermis in de stad een bijpassende actie aanbiedt en top of mindkomt bij potentiële gasten.
4. Stel grote kosten uit door beter eigen onderhoud
In een recessie kun je een grote kostenpost er misschien beter niet bij hebben. Zorg daarom dat je je apparatuur extra goed onderhoudt. Borstel de koeling uit, maak de ijsblokjesmachine een keer schoon en verdiep je in andere taken die je zelf kan uitvoeren waardoor je extra (grote) kosten uit kan stellen.
5. Bepaal nieuwe openingstijden
In de categorie kosten laag houden zou je ervoor kunnen kiezen om andere openingstijden te hanteren. Ga bijvoorbeeld een half uur (of een uur) later open om zo iedere dag personeelskosten en stookkosten te besparen. Afhankelijk van je type horecazaak zou je er ook voor kunnen kiezen om een half uur eerder dicht te gaan of net iets eerder de laatste ronde te doen.
6. Maak reserveren zo makkelijk mogelijk
Hoe meer concurrentie, hoe beter je contactpagina’s in elkaar moeten zitten. Iedere gast extra helpt jou de recessie door, dus dat betekent dat je ze moet koesteren. Gasten die online reserveren willen gemiddeld in maximaal drie klikken bij de juiste informatie zijn. Maak je website daarom overzichtelijk en zorg voor een makkelijke doorklik-link vanuit Instagram (bijvoorbeeld met Linktree). Denk daarbij aan het feit dat het 2023 wordt en dat reserveren wellicht ook mogelijk moet zijn via QR-codes en WhatsApp.
7. Zorg dat je werknemers voor je door het vuur gaan
Gemotiveerde werknemers zijn echt alles waard. Het zorgt ervoor dat je gasten extra tevreden naar buiten gaan, sneller terugkomen en positieve mond-tot-mondreclame verspreiden. Dat is altijd belangrijk natuurlijk, maar in recessies nog véél meer. Hoe kun je gemotiveerde werknemers creëren zonder dat het teveel geld kost voor de horecazaak? Door de fooi te verhogen! Eerder schreven we al een blog met concrete tips voor het verhogen van de fooi.