Ondanks dat er tegenwoordig veel meer gepind wordt, is het nog steeds gebruikelijk dat er fooi gegeven wordt. Soms met muntjes, soms door extra bij te pinnen. Beide een fijne aanvulling op het salaris in de horeca en natuurlijk een leuke extra waardering voor je harde werk. Per type horecazaak verschilt het enorm hoe gebruikelijk het is dat er fooi gegeven wordt. Dat heeft echter niet alleen te maken met het hebben van een chic restaurant of juist bruin café. De manier van bediening, klachtenafhandeling en nog veel meer andere beïnvloedbare factoren spelen hierbij een doorslaggevende rol. Daarom in dit artikel een zestal hele concrete tips die de fooi verhogen in jouw horecazaak!
1. Herhaal de bestelling
Soms voelt het wellicht een beetje onwennig om zeven keer te herhalen wat mensen willen drinken, maar onderzoekt wijst uit dat dit een grote invloed heeft op de hoeveelheid fooi die je krijgt. Het zorgt ervoor dat je gasten er gerust op zijn dat je hun bestelling – en eventuele bijzondere wensen – goed verstaan hebt. Daarnaast levert het een kleinere foutmarge op, want als je het wel verkeerd verstaan hebt, dan kan de gast je nog verbeteren. En minder fouten betekent méér fooi!
2. Willen jullie misschien een kinderstoel voor de kleine?
Ontspannen kinderen betekent ontspannen ouders. Zie je dus dat er een kind aan tafel zit, dan is het in ieders voordeel dat hij of zij zich niet gaat vervelen. Biedt bijvoorbeeld aan om samen binnen een kleurplaat en wat potloden uit te zoeken zodat de kleine lekker kan kleuren. Gaat het om kleinere kids? Biedt dan bijvoorbeeld aan om een kinderstoel te halen. Ook wanneer het antwoord ‘nee bedankt’ is, zullen ze het als een prettig aanbod ervaren.
3. Maak voortdurend oogcontact met je gasten
Een van de grootste ergernissen in de horeca is dat gasten iets willen, maar geen contact met je krijgen. Ook al heb je even geen tijd voor andere taken en vragen, door oogcontact te maken en te knikken als gasten hun hand opsteken, weten ze dat je eraan komt. Ze kunnen dan stoppen met zoekend rondkijken en gewoon weer ontspannen van hun drankje genieten. Zo zullen ze aan het einde van de dag of avond het gevoel hebben dat ze snel geholpen werden en dat je letterlijk en figuurlijk oog voor ze had. Ben je bang dat je in de hectiek vergeet om langs te gaan? Schrijf het tafelnummer op een viltje dat je altijd in je zak hebt.
4. Vragen, vragen, vragen
Gasten geven onbedoeld hele duidelijke hints over hun voorkeuren, dagbesteding en interesses. In hoeverre je daarop inspeelt (en daarmee meer fooi krijgt) is aan jou. Bestellen mensen een glaasje champagne? Vraag of ze iets te vieren hebben. Kijken mensen nieuwsgierig rond? Vraag of ze hier al eerder geweest zijn. Komt iemand kijken bij de open keuken? Vraag of hij misschien een hapje van je net bereide soep wil proeven. Op die manier creëer je een kortstondige band en betrek je je gasten ook bij het bedrijf. Je gasten willen niets liever dan lekker een avondje uit. En mochten ze niet zitten te wachten op extra gesprekken en smalltalk, dan merk je dat vaak meteen al bij binnenkomst of na je eerste vraag en dan zullen ze het juist ook waarderen dat je dat respecteert.
5. Fooi verhogen? Schrijf iets op de rekening
Wanneer je de rekening op tafel legt, is het altijd leuk om een geschreven noot toe te voegen. Vouw hem bijvoorbeeld dubbel en schrijf erop ‘bedankt voor jullie komst’ of ‘tot ziens’. Je hoeft niet noodzakelijk een persoonlijke boodschap op te schrijven, zolang hij handgeschreven is zullen gasten het altijd extra waarderen. Juist omdat deze tip ziet op het moment van betalen heeft dat een significante invloed op de hoeveelheid fooi die ze achterlaten. Het personaliseren van de rekening is nog makkelijker wanneer je de rekening ook op een passende manier kunt presenteren. Gebeurt dat in je horecazaak nog op een theeschotel of zelfs zonder iets? Overweeg dan eens deze laagdrempelige houten rekeningplanken met een grote pepermunt die je gasten stuk kunnen slaan om te delen.
6. Luister goed bij klachten om alsnog de fooi te verhogen
Mocht het zo zijn dat je gasten toch een klacht hebben of ergens niet tevreden over zijn? Dan betekent dat zeker niet dat je geen fooi meer kunt krijgen of dat ze hoe dan ook ontevreden naar huis gaan. Luister goed naar je gasten en probeer het op een juiste manier op te lossen. Biedt altijd je excuses aan voor hoe het gelopen is, ook als het niet jouw schuld was. En geef daarnaast aan dat je ze begrijpt en zou willen dat je het opnieuw kon doen. Ter compensatie kun je van alles doen zonder dat het meteen veel geld voor de zaak kost. Hebben ze alle tijd? Biedt ze een kop koffie of dessertje van het huis aan. Dat kost minder dan korting geven op wat ze al gegeten en gedronken hebben. Komen ze hier vaker? Wellicht dat een kortingsbon voor in de toekomst ze blij maakt. Moeten ze veel te lang wachten op een gerecht? Schenk ze lekker een wijntje bij van het huis.
Kortom, genoeg manieren om de fooi te verhogen. En weet je wat nou mooi is? Al deze tips dragen niet alleen bij aan het verhogen van de fooi, maar ook aan de algehele service en restaurantbeleving. En daarmee dus ook de beoordelingen en reviews, het plezier van de werknemers, de waardering voor de gasten en de sfeer in je horecazaak! Win, win, win zullen we maar zeggen!