De nieuwsplatforms staan er vol mee: een explosieve stijging van de gas- en energierekening. Zo ook in de horeca. Tijd voor bespaartips, want we kunnen nou niet zeggen dat de horeca het makkelijk heeft gehad afgelopen jaren. Allereerst: geen paniek, want vanuit stress worden zelden mooie dingen geboren. Wil je gas besparen in de horeca? Lees rustig onderstaande tips door en verdiep je in de kosten en de opbrengsten die deze veranderingen op gaan leveren. En zo geloven we dat je je restaurant zo in kunt richten en dat je komend jaar een prachtige zaak gaat exploiteren waar je trots op kunt zijn.
1. Op inductie koken in plaats van gas
Ondanks dat de energie- en gasprijzen op dit moment enigszins gestabiliseerd zijn, weet je nooit wat de toekomst brengt. Met de plannen van de overheid, de wetgeving omtrent gasgebruik en met het oog op duurzaamheid zal elektriciteit het naar alle waarschijnlijkheid gaan winnen van het gas. De kans is groot dat wanneer je nu zoveel mogelijk op elektriciteit overgaat, je daar in de toekomst alleen nog maar extra plezier van hebt. En op dit moment scheelt het ook in de portemonnee. Zeker omdat je in de toekomst wellicht nog kunt kijken naar mogelijkheden om het zelf (met zonnepanelen) op te wekken.
Koken op inductie scheelt veel gas én ook veel hitte in een (afgesloten) keuken. Tevens in de zomer dus een welkome verandering. Je kunt je kookplaat laten vervangen of er een inductieplaat naast zetten als je genoeg ruimte hebt. Zeker wanneer je veel zaken intern bereidt en er dus geregeld iets staat te pruttelen, zet deze verandering zoden aan de dijk op de gasrekening.
2. Verschoon de verdamper van de koelingen
Ideaal: een gratis tip om gas te besparen. Voor gas besparen in de horeca hoef je niet áltijd eerst geld uit te geven. Maak bijvoorbeeld de verdamper (die eruitziet als een rooster) van je koelingen een keer schoon. Hier gaat altijd bijzonder veel stof op zitten namelijk. Dat scheelt niet alleen in energie om de ruimte koel te houden (je kunt je voorstellen dat hij wat harder moet werken als hij door een laag stof moet ploeteren), maar is ook nog eens veel brandveiliger.
3. Ga voor een warmtegordijn
Een warmtegordijn – zo’n luchtstroom die van boven naar beneden wordt geblazen – scheelt veel gas en energie voor horecazaken die standaard hun deuren open hebben staan. Ook al heb je er een (fysiek) gordijn achter hangen of een extra klapdeurtje, een warmtegordijn kan nog meer kou buiten houden. Heb je de deuren standaard dicht, dan is het afhankelijk van hoe vaak hij opengaat of de investering het op dit moment waard is. Op den duur haalt waarschijnlijk iedereen het eruit, maar het is natuurlijk afhankelijk van ieders persoonlijke situatie wanneer het slim is om hierin te investeren. Als het betekent dat je door het warmtegordijn wél je deuren open kan zetten, en dat op zijn beurt weer voor meer gasten zorgt omdat je er dan toegankelijker uitziet, dan is het helemaal een win-win situatie.
4. Gebruik radiatorfolie
In de gemiddelde horecazaak zal de vloerverwarming nog niet de norm zijn. Warm je je ruimtes op met radiatoren? Dan is de simpele toevoeging van radiatorfolie een betaalbare tip om geld op de energie- en gasrekening te besparen in een horecazaak (en ook bij jezelf thuis trouwens). Het folie plak je achter de verwarmingen (uit het zicht) en ze zorgen ervoor dat een deel van de warmte niet de muren intrekt en verdwijnt, maar teruggekaatst wordt naar binnen waardoor je minder gas nodig hebt om de kamer op dezelfde temperatuur te houden.
5 .Werken met convenience producten
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle sausjes, jus en andere lekkernijen zelf te bereiden. Als het echter veel prutteluren kost (op gas), dan kun je ook eens kijken naar convenience producten. Bijvoorbeeld kant-en-klare (maar wel verse) jus en sauzen. De inkoop zal iets duurder zijn, maar op de personeelskosten én op de gasrekening zul je besparen.
6. Apparatuur later aan, verwarming eerder uit
Een vaatwasser hoeft niet vanaf 09:00u ’s ochtends elektriciteit te verbruiken en een oven en frituur hoeven op dat tijdstip niet op dezelfde touren te draaien als tijdens een drukke zaterdagavond. Maak een nette planning met tijden waarop je de apparatuur aanzet en uitzet om zo gas en energie te besparen in je horecazaak.
7. Gas besparen? Gebruik je open haard
Heb je een open haard in je horecazaak? Gebruik hem! Op hout stoken scheelt enorm veel gas voor de verwarming. Wellicht even omschakelen, maar absoluut de moeite waard.
Kortom, leuker kunnen we het niet maken, maar goedkoper wel. En dat scheelt al een hoop toch? Succes met je voorbereidingen! Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om gas te besparen, dus ga vooral lekker aan de slag! Meer tips over het optimaliseren van je horecazaak op allerlei gebieden? Bekijk onze andere blogs!