Horecatrends: vijf dingen die niet meer kunnen in de horeca

De wereld verandert (gelukkig maar), dus ieder jaar zijn er weer nieuwe horecatrends, nieuwe producten en nieuwe interesses van gasten in de horeca. Je moet dus van alles doen om bij de tijd te blijven, maar ook van alles niet (meer) doen. Je trekt meer gasten door mee te gaan in horecatrends, maar je stoot ook gasten af door gebruik te maken van producten of diensten waar ze op af kunnen knappen. Een mooie balans vinden is de sleutel tot succes. Later vertellen we je meer over alles wat je juist wél moet doen in een restaurant  (de zogeheten horecatrends), nu volgt eerst een aantal zaken die niet meer kunnen in een restaurant. Uiteraard voorzien van oplossingen en alternatieven.

1. Horecatrends: weg met wegwerpplastic

Duurzaamheid neemt een grote vlucht komend jaar en dat betekent: op weg naar duurzame horeca! We gaan massaal aan de zonnepanelen, alles moet worden hergebruikt en we worden (gedeeltelijk dus voor een goed doel) gedwongen om minder gas en energie te gebruiken. Gasten gaan vaker op zoek naar restaurants waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, waar wegwerpplastic niet meer gebruikt wordt en waar de verwarming niet op 22 staat met de deuren open. Los van dat het wegwerpplastic niet meer zo gewaardeerd wordt door gasten, is er nog een financiële prikkel vanuit de overheid om het niet meer te gebruiken. Hoe het precies tot uiting gaat komen zal de toekomst uitwijzen, maar dat het wegwerpplastic duurder wordt is een ding dat zeker is. Je kunt dus beter zo snel mogelijk meegaan met de ontwikkelingen, bijvoorbeeld door over te steppen op plastic vrij pepermunt. Alles voor een duurzaam restaurant!

2. Slechts offline aanwezig zijn

De wereld heeft zich verplaatst van slechts fysiek naar een combinatie tussen fysiek en online. Er is een hele nieuwe wereld ontstaan op het internet en op social media. Te leuk (maar vooral te belangrijk) om links te laten liggen. Je verliest daadwerkelijk gasten wanneer je niet online zichtbaar bent. Puur omdat je concurrenten online wél zichtbaar zijn en dus top of mind worden van jouw gasten. Online zichtbaarheid is een psychologisch spelletje dat je maar beter mee kunt spelen. Dus hup, iedere week aan de bak met de social media voor je restaurant. Daarnaast zorgen dat je website up to date is. Geen tijd? Geen probleem, zorg voor drie beknopte pagina’s: ‘wie zijn wij’, ‘menu’ en ‘reserveren’. Meer tips? Lees onze blog over gouden tips voor het inzetten van social media voor je restaurant!

Horecatrends

3. Saaie rekeningpresentatie

De beleveniseconomie stoomt door. We willen ervaringen en herinneringen sparen. We willen verwonderd en verrast worden. Deze ontwikkeling die al langere tijd aan de gang is, zet zich lekker door. Een saaie rekeningpresentatie is daar uitdrukkelijk geen onderdeel van. Het theeschoteltje met een geprint bonnetje is verleden tijd in de beleveniseconomie want een goede restaurantervaring is alles! Hoe dan wel die rekening presenteren? Daar denken we graag over mee, want we zitten vol met ideeën hierover! Een keertje sparren? Mail ons op info@frisj.com zodat we in contact kunnen komen.

Horecatrends

4. Geld vragen voor een doggy-bag

Er is de laatste jaren meer onvrede ontstaan over de voedselverspilling in de horeca. In het kader daarvan zijn er meerdere initiatieven opgestart om dit te beperken. Op verschillende websites kun je van de horeca pakketten met eten kopen (voor een lage prijs) die anders weggegooid zouden worden, zodat je er thuis nog van kan genieten. Iets anders wat al langer gebeurt is het gebruik van doggy-bags. Op veel plekken wordt daar een toeslag voor gevraagd. Ondanks dat het te verklaren is (een bakje – dat geen wegwerpplastic mag zijn – kost nou eenmaal geld voor een restaurant), wordt het niet meer in dank afgenomen door gasten. Hoe dan op te lossen? Je zou kunnen kiezen voor een modernere manier van meegeven. Denk aan een bananenblad in een papieren tasje of een bakje dat bij het gft-afval kan. Motiveer je gasten om zelf een bakje bij zich te hebben wanneer ze uit eten gaan. En: verwerk dit initiatief ook in je marketing en social media strategie. Dan kunnen gasten zien dat je ermee bezig bent en dat levert je zeker pluspunten op! En naast die pluspunten ook nog eens minder voedselverspilling in de horeca: helemaal in overeenstemming met de huidige horecatrends!

5. Parasolletjes in je cocktail

Cocktails zijn nog steeds helemaal hip hot en happening natuurlijk, maar de aankleding kan soms wel wat aandacht gebruiken. Een parasolletje in je cocktail is wat ons betreft verleden tijd. De garnering kan volgens de huidige cocktailtrends beter bestaan uit verrassende componenten zoals fruit dat in bijzondere vormen gesneden is, eetbare rietjes (ja die zijn er en ook ontzettend lekker) en droogijs (ijs dat enorm rookt en dus een heel mysterieus effect geeft aan je cocktail). Je kunt het zo gek niet bedenken en de cocktailtrends zijn makkelijker, goedkoper en hipper dan een parasolletje. Zo kwamen we laatst ook een cocktail tegen met een suikerspin pluim bovenop.

Horecatrends

Kortom, genoeg do’s en don’ts voor je horecazaak! Meer weten over horecatrends of een keer sparren over de mogelijkheden voor rekeningplanken en plastic vrij pepermunt? Neem contact met ons op of bestel een gratis proefpakket. We helpen je graag vrijblijvend verder!

Afrekenen met een frisse beleving

Wil jij je gasten bij het afrekenen iets speciaals bieden? Een extra beleving na alle beleving die je als ondernemer al biedt? Maak dan gebruik van de Frisj afrekenplanken en maak elk afrekenmoment uniek.

Gerelateerde blogs