Het is een veelbesproken onderwerp de laatste maanden: personeelstekort in de horeca. Sommige restaurants hebben hun openingstijden al aangepast of soms zelfs hun concept aangepast zodat het ook te runnen is met minder personeel. En dat is natuurlijk niet de ideale oplossing want het liefste wil je gewoon meer personeel, keuze uit sollicitanten en een wachtrij om bij jouw horecazaak te werken. Hoe kun je het personeelstekort oplossen in jouw zaak? In deze blog een aantal creatieve oplossingen voor het personeelstekort in de horeca. Hoe zorg je ervoor dat ze bij wijze van spreken in de rij staan om bij jou te komen werken? En ook minstens zo belangrijk: hoe zorg je ervoor dat je huidige werknemers bij jou blijven werken?
1. Gebruik TikTok als vacaturebank
TikTok in de horeca? Ja, misschien moet je er toch aan geloven (als je dat nog niet gedaan had). TikTok is hét medium om je horecazaak onder de aandacht te brengen bij jong publiek en om nieuw personeel te werven. Laat je vaste werknemers geregeld video’s maken over het werken bij jouw horecazaak en laat ze video’s maken met allerlei grapjes over werken in de horeca. Je zult zien dat je er profijt van hebt op het gebied van personeelswerving. Stel de regel in dat je (potentiële) gasten geenszins beledigt. Dan rest slechts nog het toverwoord: ‘vertrouwen’ in je werknemers die de filmpjes maken en soms een oogje dichtknijpen. Een bekend en leuk TikTok account is voor jongeren écht een reden om bij een bepaalde horecazaak te gaan werken. Niet in de laatste plaats omdat ze online voor het eerst van je naam horen.
2. Personeelstekort oplossen? Investeer in efficiëntie!
Hoeveel manuren kun je besparen met de juiste apparatuur? Waarschijnlijk een hoop, want iedere horecazaak is erop ingericht om voldoende personeel te hebben. Bekijk bijvoorbeeld eens de mogelijkheden voor turbochefs en speedovens. Geen kwaliteitsverlies maar wel sneller en efficiënter werken. Ook kant-en-klare cocktails van bijvoorbeeld Tails, Coppa of De Kuyper kan zomaar weer iemand achter de bar schelen op een drukke zaterdagavond. Daarnaast zijn er verschillende écht lekkere sauzen in te kopen zoals jus van Bone Masters. Zo heb je minder mensen nodig én houd je de huidige werknemers meer tevreden (want minder overuren).
3. Bonussen en loyale werknemers
Een bonussysteem voor nieuwe werknemers kan natuurlijk altijd, ook in de horeca. Zoek eens bij scholen of sportclubs wat leuke voorbeelden. Wat je ook kan doen – in plaats van het aantrekken van nieuwe mensen – is ervoor zorgen dat de gemiddelde uitstroom beperkt wordt. Geef bijvoorbeeld loyaliteitsbonussen wanneer werknemers minstens een jaar bij jou werken. Of aan flexibele werknemers wanneer ze in de zomermaanden een bepaald aantal uren halen. En niet geschoten altijd mis, dus zet ook gewoon een bonussysteem op voor nieuwe werknemers: kost niets om op te zetten en iedere nieuwe werknemer is mooi meegenomen. Zeker weten dat dit in positieve zin bijdraagt aan het werven van nieuw personeel in de horeca!
3. Contact oude collega’s om een dag in te vallen
Al die werknemers die zo’n heerlijke tijd hebben gehad toen ze bij jullie werkten: bijvoorbeeld tijdens hun studententijd of tijdens de overgang naar een ander type fulltime baan. Die zouden het waarschijnlijk hartstikke leuk vinden om een keer (met andere oud-collega’s) weer een dagje in de bediening te staan. Ideaal voor een drukke zomerdag waarop de helft van je vaste werknemers op vakantie is). Maak een groepsapp en vraag dit eens in de zoveel tijd (niet te vaak). Ideaal als tijdelijke oplossing voor personeelstekorten in de horeca.
4. Freelancers als nieuwe werknemers
Een kring van freelancers die je kunt contacten wanneer het echt nodig is. Ideaal voor de horeca, waar het toch vaak sterk wisselt in drukte. Maak een groepsapp aan en bouw zo een gezelschap op dat je altijd kunt contacten wanneer je het met je vaste personeelsgroep niet aan kan. Zeker op de piekmomenten kan het vaak meer opleveren dan kosten.
5. Borrels, kerstpakketten en verjaardagskaarten
In het rijtje van ‘je werknemers aan je binden’ horen ook de borrels, kerstpakketten en verjaardagskaarten. Veel werk en veel kosten? Nee hoor, dat is afhankelijk van hoe je het zelf regelt. Er zijn bedrijven die een jaar lang automatische verjaardagskaarten versturen nadat je het eenmalig hebt ingesteld. En een kerstpakket kan ook bestaan uit een dinerbon voor twee personen bij jouw eigen horecazaak of verschillende zaken uit de regio, waarmee je een samenwerking kan aangaan. Het gaat om de attentiewaarde van het geschenk waardoor werknemers langer blijven plakken.
6. Roosteren als een professional
De indeling van het rooster kan veel verschil maken in de oplossing voor personeelstekorten in de horeca. En dan met name de manier waarop je de ervaren krachten verdeelt over de dagen en de uren. Eén of twee ervaren krachten kunnen een hele keuken aansturen zolang er maar voldoende en duidelijke werkinstructies aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een foodbook van hoe alle gerechten eruit moeten zien (hier zijn ook allerlei apps voor). Geplastificeerde recepten, stickering op producten en ga zo maar door. Jongere en minder ervaren krachten krijgen zo een leuke dosis verantwoordelijkheid en kunnen uit de voeten zonder al te veel hulp.
6. Voor de toekomst: blijf promoten
Ook als er straks weer een tijd is dat je ruim voldoende collega’s kunt vinden, moet je blijven promoten om personeelstekorten in jouw horecazaak te voorkomen. Zorg ervoor dat er altijd vacatures openstaan en dat je een mailadres hebt waarop alle sollicitaties binnenkomen. Hang posters in de toiletten en leg flyers op tafel. Laat ze op gesprek komen en kijk of je op dat moment iets voor elkaar kan betekenen. Sommige mensen willen misschien maar één avond in de week werken. Mocht het nog geen match zijn? Dan heb je hun gegevens en kun je ze bereiken wanneer het misschien wel weer echt nodig is.
7. Personeelstekort oplossen? Schrap in taken!
Personeelstekorten laten je beseffen dat je je eigen bedrijfsvoering ook weer eens moet evalueren. Hoeveel uren zijn erin geslopen die wel gemaakt worden maar die eigenlijk niet noodzakelijk zijn? Een half uur later starten met openen (en overigens gewoon dezelfde openingstijden aanhouden van de zaak) scheelt tot wel zeven personeelsuren per week en kost niets extra’s. Wil je de frites nog wel zelf schillen en snijden of kun je ze misschien ook op die manier inkopen? Of is je duurste kracht de bitterballen aan het portioneren? Allemaal uren die je ook in kan zetten op dagen dat het druk is en je een tekort hebt aan personeel.
Kortom, personeelstekorten oplossen in de horeca? Dat kan! Handjes uit de mouwen en vol gaan voor die nieuwe aanwas. Want je weet het: zonder personeel geen horecazaak! Benieuwd naar meer blogs over het optimaliseren van je horecazaak? Lees hier verder!